Recepten bij voedselallergie
Koemelkallergie of lactose intollerantie:
Koemelkallergie is niet hetzelfde als lactose intollerantie. Bij een allergie kunt u echt niets eten waar melkeiwitten in zitten. Bij lactoseintollerantie kunt u bijvoorbeeld wel lactose arme melkproducten gebruiken, de lactose (melksuiker) is namelijk al door een enzym lactase omgezet. Indien u niet weet of u lactoseintollerantie heeft of een voedselallergie, kunt u dit laten testen door een bloedtest voor allergie en een waterstofademtest bij lactose intollerantie.
Tussendoortjes:
Pannenkoeken:
Indien u lactose intollerantie heeft kunt u lactose arme melk gebruiken.
100 gram bloem of boekweitmeel(bij glutenintollerantie)
een ei (kan zonder ei bij kippeneiallergie)
200 ml nurtilon peptie of nutramigen, of rijstmelk, ( of lactose arme melk bij lactoseintollerantie)
lactose arme margarine, bv blue band light, of olie
beetje zout
Bereiding:
- Meng het meel en het zout.
- Maak een kuiltje in het meel en voeg hier 50 ml van de melkvervanger en eventueel het ei eraan toe.
- Roer dit alles tot een glad beslag en meng het verder met 150 ml melkvervanger.
- Laat de margarine of olie heet worden.
- Bak de pannekoeken aan beide kanten goud geel.
Geleipudding van fruit ( vrij van koemelk, lactose, kippenei, soja, pinda, noten, zaden, tarwe)
1 blikje fruit naar wens, bv manderijn, of perzik,
5 blaadjes gelatine
150 ml nutrilon pepti, nutamigen, of rijstemelk, (of lactose arme melk bij lactose intollerantie)
6 eetlepels suiker
Bereiding:
- Week de gelatine ongeveer 10 minuten in koud water en knijp deze uit.
- Lat het fruit uitlekken en vang het sap op
- Verhit de fruitsap en los hierin de goed uitgeknepen blaadjes gelatine op.
- Voeg het fruit en de melkvervanging toe
- La een koud laat de massa afkoeken tot hij begint te binden
- Giet hem dan met een koud water omgespoelde puddingvorm
- Laat de pudding enkele uren opstijven in de koelkast
Zandtaart / Appeltaartjes
100 gram boekweit meel (bij glutenintollerantie), of tarwe meel.
100 gram rijstemeel
mespuntje zout
150 gram margarine (zie uw merkartikelenlijst, bv blue band light)
3 eetlepels witte basterd suiker
4 eetlepels poedersuiker
- Meng de bloem met witte basterdsuiker en zout
- Voeg de margarine toe
- Kneed het tot een stevige bal
- Laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten
- Rol het deeg uit
- Bekleed de bodem van een ingevette springvorm
- Bak het deeg ongeveer 1 uur in een voorverwarmde oven op 180 C
- Laat de taart afkoelen
- Verwijder de vorm en bestrooi de zandtaart met de poedersuiker
Variatie: Appeltaartjes
- Verdeel het deeg over 8-10 ingevette taartvormpjes
- Prik het deeg in en bestrooi deze met boekweit
- Appels (3-4 stuks) schillen
- Appels in stukjes snijden
- Vermeng deze met 3 eetlepels basterdsuiker
- Bakken in voorverwarmde oven gedurende 20 min op 180 C
Vruchtenvlaai
Ingerdienten van de bodem:
100 gram boekweitmeel
100 gram custard
1 dl water
50 gram witte basterd suiker
25 gram margarine (zie merkartikelenlijst)
1/2 zakje bakpoeder (backin)
Vulling:
4 eetlepels appelmoes
2-3 appels
3 eetlepels rozijnen
3 eetlepels basterdsuiker
Kaneel (indien verdragen)
- Oven voorverwarmen op 180 C
- Vlaaivorm invetten met toegestane margarine
- Margarine laten smelten en water erbij doen
- Maak een kuiltje in het boekweitmengsel
- schenk water en margarine in het mengsel in het kuiltje
- Roer het mengsel door elkaar
- Maak een kneedbaar deeg, voeg eventueel nog extra custard toe tot het kneedbaar is
- Het deeg uitrollen enin de ingevette vlaaivorm doen
- Appelvulling verdelen over de vlaaivorm
- Vlaai bakken gedurende 25 min op 180 C