Recepten bij voedselallergie

Koemelkallergie of lactose intollerantie:

Koemelkallergie is niet hetzelfde als lactose intollerantie. Bij een allergie kunt u echt niets eten waar melkeiwitten in zitten. Bij lactoseintollerantie kunt u bijvoorbeeld wel lactose arme melkproducten gebruiken, de lactose (melksuiker) is namelijk al door een enzym lactase omgezet. Indien u niet weet of u lactoseintollerantie heeft of een voedselallergie, kunt u dit laten testen door een bloedtest voor allergie en een waterstofademtest bij lactose intollerantie.

 

Tussendoortjes:

Pannenkoeken:

Indien u lactose intollerantie heeft kunt u lactose arme melk gebruiken.

100 gram bloem of boekweitmeel(bij glutenintollerantie)

een ei  (kan zonder ei bij kippeneiallergie)

200 ml nurtilon peptie of nutramigen,  of rijstmelk, ( of lactose arme melk bij lactoseintollerantie)

lactose arme margarine, bv blue band light,  of olie

beetje zout 

Bereiding:

  • Meng het  meel en het zout.
  • Maak een kuiltje in het meel en voeg hier 50 ml van de melkvervanger en eventueel het ei eraan toe.
  • Roer dit alles tot een glad beslag en meng het verder met 150  ml melkvervanger.
  • Laat de margarine of olie heet worden.
  • Bak de pannekoeken aan beide kanten goud geel.

 

Geleipudding van fruit ( vrij van koemelk, lactose, kippenei, soja, pinda, noten, zaden, tarwe)

1 blikje fruit naar wens, bv manderijn, of perzik,

5 blaadjes gelatine

150 ml nutrilon pepti, nutamigen, of rijstemelk, (of lactose arme melk bij lactose intollerantie)

6 eetlepels suiker

 

Bereiding:

  • Week de gelatine ongeveer 10 minuten in koud water en knijp deze uit.
  • Lat het fruit uitlekken en vang het sap op
  • Verhit de fruitsap en los hierin de goed uitgeknepen blaadjes gelatine op.
  • Voeg het fruit en de melkvervanging toe
  • La een koud laat de massa afkoeken tot hij begint te binden
  • Giet hem dan met een koud water omgespoelde puddingvorm
  • Laat de pudding enkele uren opstijven in de koelkast
 
Zandtaart / Appeltaartjes

100 gram boekweit meel (bij glutenintollerantie), of tarwe meel.

100 gram rijstemeel

mespuntje zout

150 gram margarine (zie uw merkartikelenlijst, bv blue band light)

3 eetlepels witte basterd suiker

4 eetlepels poedersuiker

  • Meng de bloem met witte basterdsuiker en zout
  • Voeg de margarine toe
  • Kneed het tot een stevige bal
  • Laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten
  • Rol het deeg uit
  • Bekleed de bodem van een ingevette springvorm
  • Bak het deeg ongeveer 1 uur in een voorverwarmde oven op 180 C
  • Laat de taart afkoelen
  • Verwijder de vorm en bestrooi de zandtaart met de poedersuiker
Variatie: Appeltaartjes
  • Verdeel het deeg over 8-10 ingevette taartvormpjes
  • Prik het deeg in en bestrooi deze met boekweit
  • Appels (3-4 stuks) schillen
  • Appels in stukjes snijden 
  • Vermeng deze met 3 eetlepels basterdsuiker
  • Bakken in voorverwarmde oven gedurende 20 min op 180 C 
 
Vruchtenvlaai

Ingerdienten van de bodem:                                  

100 gram boekweitmeel                                         

100 gram custard                                                     

1 dl water                                                                   

50 gram witte basterd suiker                                    

25 gram margarine (zie merkartikelenlijst)              

1/2 zakje  bakpoeder (backin)

 

Vulling:

4 eetlepels appelmoes

2-3 appels

3 eetlepels rozijnen

3 eetlepels basterdsuiker

Kaneel (indien verdragen)

  • Oven voorverwarmen op 180 C
  • Vlaaivorm invetten met toegestane margarine
  • Margarine laten smelten en water erbij doen
  • Maak een kuiltje in het boekweitmengsel
  • schenk water en margarine in het mengsel in het kuiltje
  • Roer het mengsel door elkaar
  • Maak een kneedbaar deeg, voeg eventueel nog extra custard toe tot het kneedbaar is
  • Het deeg uitrollen enin de ingevette vlaaivorm doen
  • Appelvulling verdelen over de vlaaivorm
  • Vlaai bakken gedurende 25 min op 180 C